Balığın təzəliyini müəyyənləşdirmə meyarları
Bu gün biz mağaza rəflərində təzə balıq necə bilinir, sizə məlumat verəcəyik. Bunun üçün xüsusi diqqət etməli olduğunuz meyarları bilməyiniz yetər:
- Görünüşə;
- Qoxuya;
- Tarixə;
Yuxarıdakı göstəricilərdən əlavə olaraq, bir dəniz məhsulları seçərkən, necə formada olduqlarını da nəzərə alın:
- Pulcuq;
- Qarın;
- Baş (gözlər, qəlsəmələr);
- Əti;
- Qoxusu.
İndi isə bunların hamısı ilə daha ətraflı tanış olaq:
- Pulcuqlar bədənə sıx uyğun olmalıdır, düz və parlaq olmalıdır. Həssas satıcılar yumurta ağları ilə yağlada bilərlər. Hər bir ləkənin olması balıq xəstəliyini göstərir.
- Qarın şiş olmamalıdır.
- Balıq bir başsız satılırsa, bundan şüpələnmək lazımdır. Çünki balıqların başı onların ümumi vəziyyətinin necə olduğunu anlamağımıza çox kömək edir.
- Gözlər şəffaf və bir az bərəlmiş olmalıdır. Onlar bulanmış, qırışmış, batmış və qurudursa, demək balıq xəstədir.
- Qəlsəmələrə baxın, ilk növbədə onlar xarab olular. Yeni balıqlarda onlar qapalı, parlaq qırmızı və çəhrayıdılar. Əgər qəlsəmələr mükəmməldilərsə, mucus və lövhə ilə qəhvəyi bir rəngdə və sararma varsa, bu da balıqın xəstəliyindən xəbər verir. Amma diqqətli olun, məhsulun keyfiyyətinin yaxşı olduğunu göstərmək üçün qəlsəmələri boya ilə rəngləyə də bilərlər.
- Təmiz balığın əti sarı, qaranlıq kölgə və qaraltısız olmalıdır. Həmişə toxunaraq yoxlayın. Balıqçıların onları sulamasına baxmayaq balıqlar çox yumşaq və ya qurudurlarsa, bu o deməkdir ki, balıqlar təzə deyil. Bərk elastiklik yaxşı bir işarədir. Üstündən basandan sonra bir iz qalması köhnə olmasının əlamətidir.
- Daha çox onların necə iyi gəldiyinə diqqət edin. Balıq təzədirsə, onda qoxu dəniz, yod kimi qoxmalıdır. Ammonyak (ammiak) və ya digər kəskin “aromanın” qoxusu köhnə balıqlara xas bir özəllikdir.
- Əgər siz artıq balığı almısınızsa, evdə təzə olduğun öyrənmək üçün universal testdən istifadə edə bilərsiniz – sadəcə bir qazana suya atın. Əgər o batırsa, deməli təzədir, əgər üstə qalırsa, deməli o köhnədir. Balıqların sümüklərinə diqqət edin. Əgər onlar saralmışdırsa və digər rənglərdə deyilsə, deməli bu təzə məhsuldur.
Satışda məhsulun təzə balıq adı ilə satılan:
- Canlı;
- Soyudulmuş;
- Donu açılmış.
Gəlin görək, onların fərqləri nədir?
- Canlı: Onun necə üzdüyünə diqqət edin. Sağlamdırsa, onda o belüsdə üzməlidir, və xəsdə olan – böyrək üsdə və ya qarın üsdə üzür. Digər şərayətdə saxlanan balıqlar saprolevnioz (göbələk xəstəlik) xəsdələnə bilər. Belə vəziyyətdə isə, ağ və ya qəhvəyi yosun ilə örtülür.
- Soyudulmuş: Balıqda hamar maye mavi-şəffaf mucus ilə qəlsəmə olmalıdır. Mucus yapışqan olmamalıdır və bərabər şəkildə dəri nazik təbəqə ilə örtməlidir. Rəngi parlaq və parıltılı olmalıdır. Bastıqda elastikliyi daha yaxşı hiss olunmalıdır, “əzilmiş, amma izsiz”.
- Buzu acılmış (donu açılmış): Bu balıqlar çox yaxşı bir görünüşə sahib olurlar. Ancaq problem ondadır ki, artıq faydalı xüsusiyyətlərini itirirlər. Digər tərəfdən dondurulmuş balığı seçmək və sonradan evdə yavaş-yavaş əritmək daha yaxşı və təhlükəsizdir. Misal üçün, balıq uzaqdan gətirilibsə və ya sezonsuz satılan balıqlardandırsa, siz bunu edə bilərsiniz.
Nəhayət, paketləşdirilmiş dəniz məhsullardan ehtiyatlı olun. Əgər vakuumda hava və baloncuqlar görsəniz, demək bu saxta bir məhsuldur. Bu məhsuları alarkən paketlərin arxasındakı son istifadə tarixlərinə diqqət edin.
Bu məqalədə də yenə təzə balıq necə seçilir, baxa bilərsiniz.
cox qeseng xosuma geldi superdi ela
Təşəkkür edirəm. 🙂
Rəy bildirdiyiniz üçün təşəkkür edirik.