Dibçəkdə təzə soğan yetişdirməyin qaydası

Soğankimilər fəsiləsindən olan Allium cinsinə daxil bütün bitkilərə soğan adı verilir. Yeməklərdə istifadə olunan növü isə bağ soğandır.

soğan

Soğan yetişdirmək üçün payız ayları, ya da qış aylarında əkə bilərsiniz. Soğan əkərkən, torpağın növünə diqqət etməyiniz vacib olduğu kimi, saxsı, balkon və ya bağınızda yetişdirə bilərsiniz.

Ana vətəni Qərbi Asiya olan soğanın baş hissəsi və yaşıl yarpaqları yeməklərə dad qatmaq üçün tez-tez istifadə edilir.

Soğan, hər nə qədər sərin iqlim bitkisi olsa da, müxtəlif bölgələrdə asanlıqla yetişdirilə bilər. Qumlu, çirkli və keçirici torpaqlarda sağlam inkişaf göstərir.
Oktyabr, bir kvadratmetrlik sahəyə, 2 qram toxum gələcək şəkildə həyata keçirilir. Əvvəl, ərazidə 15 santimetr aralıqlarla cizgilər çəkilir. Daha sonra buralara 2 santimetr aralıqlarla toxumlar yerləşdirilir. Cücərmə isə, 8-15 gün ərzində baş verir. Əkildikdən 1 ay sonra da, 3 santimetrdə bir seyrəklik edilir.

Soğanları toplamağa 2 ayın sonunda başlana bilər. Soğanların, istilərdə müntəzəm suvarılması lazımdır. Bundan başqa, hər 2-3 ayda bir suvarma zamanı, üzvi maddəylə zəngin maye gübrə verilməsi təklif edilir. Bu sayədə soğanların sağlam inkişafı təmin edilir. Bundan başqa, soğanların həşəratlardan qorunması üçün, dezinfeksiya aparılması təklif edilir.

Mətbəxdə soğana aid məsləhətlər

Soğan soyarkən qoxunun əllərə hopmasının qarşısını almaq üçün soymağa başlamazdan əvvəl barmaqların sirkəyə batırılması tövsiyyə edilir.
Soğan soyarkən gözlərin yaşarmaması üçün, soğanın içi su ilə dolu bir qab içində soymaq təklif edilir. Digər bir üsul isə, soğan soyarkən dişlərin arasına bir parça çörək içi tutulması tövsiyə edilir.

Soğanları qızardarkən qarala bilər.Bunun qarşısını almaq üçün qovurma prosesi zamanı soğanların üstünə bir az un səpilir. Bundan başqa, soğan qovurarkən içinə bir çimdik şəkər atılsa hazırlanan soğan daha bir ləzzətli olur.

Soğan necə saxlanılır?

Öz yetişdirdiyiniz soğanları istifadə etməzdən əvvəl bir müddət qurudun. Beləliklə, soğanları bir neçə ay ərzində saxlaya bilərsiniz. Qalın köklü soğanlar dərhal istifadə edilməlidir.

Soğanları hörərək qurutmaq, həm daha uzun müddət istifadə edə bilərsiniz, həm də xarab olmuş bir soğanın pis qoxusunun evinizə yayılmasını qarşısını almağınıza səbəb olur.

AgroAdmin

Əvvəlki həyatımda developer idim. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!