Dovşan əti

Dovşan ətiDovşan əti haqqında bildiyimiz yanlışları düzəltməyin vaxtıdır. Məsələn, dişi dovşan əti yemək olmaz çox absurd iddiadır. 

Dovşan əti toyuq ətinə bənzəyir. Bu ət ağ ətlər qrupunda iştirak edən, qida dəyəri yüksək qida maddələrindən biridir. Digər ətlərə görə daha yüksək nisbətdə zülal, fosfor, dəmir, mis kimi mədənsəl duzlar ehtiva edir.

200 qram dovşan ətində ortalama 30-35 qram zülal var. Yağ, ürik turşu, natrium, kollesterol və kalori nisbəti isə daha aşağıdır. A, C və D vitamini B vitamini birləşmələri vardır. Dovşan ətinin insanda qan yaradıcı xüsusiyyəti var və xüsusilə qan azlığını mane olar, bədəni canlı tutar və insana güc verir. Zehni inkişafa çox faydası vardır. Köklüyə böyük ölçüdə mane olar.

Qeyd edək ki, dovşan təkcə əti üçün yetişdirilmir. Bəzi dovşan cinslərindən məşhur anqor materialı üçün tük əldə edilir. Dovçan yağı da yeməklərə qatanda çox ləzzətli dad verir. Müalicəvi məqsədlər üçün də istifadə olunur. Dərisindən də faydalanırlar.

Dovşan əti sonsuzluq müalicəsində istifadə edilə bilər. Hipofiz hormonundan ötəri uşağı olmayanlarda da dovşan ətini çox yemələri yaxşı nəticide verə bilər. Dovşan yağı gözəl bir masaj kremidir. Oynaq kirəclənməsi və romatizmalarda, şişilər zamanı yumaşadıcı olaraq tətbiq edilə bilər.

Dovşan haqqında digər məqalələr üçün bura baxa bilərsiniz.

AgroAdmin

Əvvəlki həyatımda developer idim. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!