Kökəltmə xüsusiyyəti olan bildirçin yumurtasını necə bişirmək lazımdır?

Bildirçin yumurtaları digər yumurtalarla müqayisədə protein və amin turşuları baxımından daha yüksək dəyərlərə malikdir. Astma, bronxit, öskürək, anemiya, qaraciyər, mədə, uşaq inkişafı və əməliyyatdan sonrakı bərpa prosesinin sürətlənməsi kimi bir çox sahədə faydalıdır. Bildirçin yumurtaları da çəki gətirən xüsusiyyətlərə malikdir. Bədəndəki protein çatışmazlığını aradan qaldırmaq üçün istifadə edilə bilər. Bildirçin yumurtasının sarısı uşaqların inkişafını sürətləndirmək üçün birbaşa istifadə edilə bilər. Bununla birlikdə, çiy istehlak edilməməlidir, çünki onun ağ hissəsi B vitaminləri ilə birləşərək əks təsir göstərə bilər.

Bildirçin yumurtası toyuq yumurtasından 5 qat daha çox mineral ehtiva edir. Bundan əlavə, bildirçin yumurtaları həm sağlamlıq problemləri, həm də uşaqların kilo alması üçün süd və bal ilə birlikdə qəbul oluna bilər. Bu şəkildə qidalandırıcı xüsusiyyəti səbəbiylə kilo almağa kömək edir.

bildirçin yumurtası agroexpert.az

Bildirçin yumurtaları həm cavanlaşdırıcı, həm də gücləndirici xüsusiyyətlərə malikdir. Bütün bunlara əlavə olaraq, afrodizyak xüsusiyyətə malikdir. Çox enerji və protein ehtiva edən bildirçin yumurtaları da vitaminlərlə zəngin bir tərkibə malikdir. Faydalı və qiymətli maddələr sayəsində bildirçin yumurtaları inkişaf yaşındakı uşaqlar üçün tam sağalma mənbəyidir. 100 qram bildirçin yumurtasında 158 kalori, 10 qramda 15 kalori var. Mütəxəssislər bildirçin yumurtalarını rəfdən bişirməklə istehlak etməyi məsləhət görürlər.

Bu quşun yumurtaları normal bir toyuq yumurtasından çox kiçikdir. Bu yumurtalar toyuq yumurtası kimi müxtəlif cür istifadə edilir. Lakin toyuq yumurtasından daha kiçik olması onun qida tərkibinə görə az olması demək deyil. Onun yumurtası toyuq yumurtasından 5 dəfə daha çox fosfor, 8 dəfə artıq dəmir və 9 dəfə daha çox protein ehtiva edir. Bu yumurtalar qaynadılaraq və bişirilmədən istifadə edilə bilər.

Bildirçin yumurtasının qaynadılması

 Əvvəlcə suda yuyulan bildirçin yumurtaları qırılmadan gözəl bir şəkildə qazana qoyulur. Sonra ona su əlavə olunur. Su qaynamağa başladıqdan sonra 5 dəqiqə gözlənilir və yumurtalar sudan çıxarılır.

Qeyd edək ki, həkimlər qaynadılmış bildirçin yumurtalarına heç nə qatılmadan istifadə edilməsini tövsiyə edirlər. İstəyinizə görə qara bibər və ya qırmızı bibər də səpə bilərsiniz.

Bildirçin yumurtasının bişirilmədən yeyilməsi

Həkimlər bildirçin yumurtalarının insanların orqanizminə və ya allergik təsirinə görə nəzərə alınaraq çiy qəbul edilə biləcəyini də bildirirlər. Xam istifadə xüsusilə, inkişaf yaşındakı uşaqlar üçün tövsiyə olunur.

İçilmə üsulu

1 bildirçin yumurtası 1 stəkana tökülür və içərisinə bir miqdar bal əlavə edilir. Sonra südün içinə tökülərək qarışdırılır. Südün istiliyinin çox yüksək olması lazım deyil, 30˚ dərəcə olması kifayətdir. Hazırlanmış qarışıq içilir.

Bildirçin quşları haqqında daha ətraflı məlumatı buradan əldə edə bilərsiniz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /hostimul/puwlzqda/public_html/wp-includes/functions.php on line 4669

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /hostimul/puwlzqda/public_html/wp-includes/functions.php on line 4669