Meyvə qurudan cihazların təsərrüfatda rolu

Hər meyvəni öz fəslində yemək sağlamlıq üçün faydalıdır. Fəsli ötdükdən sonra meyvəni donduraraq saxlamaq və ya quru meyvə şəklində istehlak etmək məsləhətlidir.

Quru meyvə sahəsi ilə məşğul olan sahibkarlar çox miqdarda yetişdirdikləri və ya aldıqları meyvələri müxtəlif vasitələrlə quruda bilərlər. Təbii günəş altında qurutmaq çox vaxt və çox yer tələb etdiyi üçün bu prosesi həyata keçirən müxtəlif cihazlar hazırlanıb.

Pnevmatik qurutma aparatı agroexpert.az
Pnevmatik qurutma aparatı

Aparatın istifadəsi:  Xüsusilə, filtr press qalıqları və mayeni qurutma aparatı, kimyəvi və üzvi gübrə qurutma aparatı, xəmir tipli məhsulların qurudulması üçün istifadə edilə bilər.

Pnevmatik qurutma sobasının üstünlükləri: Aşağı əmək, reaktiv (sürətli) qurutma, sürətli qurudulma səbəbi ilə aşağı enerji istehlakı, palçıq və pulpa tipli məhsullarda alternativ üsullar, pnevmatik qurutma sobasının qiymətləri və əməliyyat xərcləri eyni məhsullarda istifadə olunan digər qurutma sobaları ilə müqayisədə azdır.

Pnevmatik qurutma aparatının iş prinsipi: Yüksək sürətlə fırlanan bıçaqlar məhsulu isti hava ilə yoğurur, məhsulu 1 dəqiqə ərzində quru hala gətirir. Bu səbəbdən pnevmatik quruducu cihazı – sürətli qurutma aparatı kimi tanınır.

Vakuumlu quruducu cihaz
Vakuumlu quruducu cihaz

İstifadəsi: Xüsusilə həssas məhsulların quruması üçün istifadə olunur. Aşağı atmosfer təzyiqi qurutma istiliyinin daha aşağı səviyyədə aparılmasına imkan verir. Vakuum qurutma, oksigen olmadan və ya fərqli qazlarla qurudulmaq üçün də istifadə edilə bilər. Məlum olduğu kimi, atmosfer təzyiqi azaldıqca suyun qaynama nöqtəsi azalır və su molekullarının qaz fazasına keçməsi üçün tətbiq olunan atmosfer təzyiqi aşağı səviyyələrdə daha aşağı olur. Bu suyun daha asan buxarlanmasına imkan verir. Əczaçılıq sənayesində, kimya sənayesində, meyvə və tərəvəz qurutma sahələrində istifadə edilə bilər.

Üstünlükləri: Aşağı enerji ilə qurutma, həssas məhsulları daha aşağı temperaturda qurutma qabiliyyəti, oksigen və ya fərqli qazlarla qurutma qabiliyyəti, məhsuldakı mayenin qurudulduqda ayrıca yığıla bilməsi.

Prinsip: Aşağı atmosfer təzyiqində suyun aşağı qaynama nöqtəsi ilə daha sürətli olduğu bir maşındır. Onun prinsipi davamlı bir kabin içərisində bir vakuum pompası ilə atmosfer təzyiqini azaltmaq və içərisində qızdırıcı, fan və dönmə tepsisi sistemi ilə məhsulu qurutmaqdır. Təxminən 180 dərəcəyə qədər qurudula bilən sobaları var.

meyvəqurudan boru tipli aparat agroexpert.az
Boru tipli quruducu soba

Boru tipli qurutma soba istifadəsi: Döşəmə, planer, mdf, şam qırıntıları kurutma maşını və sənaye qurutma sobası kimi yapışmayan toz və dənəvər məhsullarda istifadə edilə bilər.

Qurutma maşınının üstünlükləri: az məhsuldarlıq, sürətli qurutma, qənaətli qurutma, boru tipli qurutma maşınının qiyməti və əməliyyat xərcləri uyğun məhsullarda görülən işlərlə müqayisədə digər sistemlərdən daha aşağıdır.

Boru tipli qurutma soba iş prinsipi: Bıçaq sistemi ilə boru içərisində uçacaq səviyyəyə gətirilən məhsullar 20-200 metr arasında dəyişən və hava ilə qurudulmuş bir boruya vurulur. Boru məsafəsi, havanın sürəti, hava təzyiqi qurutma üçün vacib amillərdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /hostimul/puwlzqda/public_html/wp-includes/functions.php on line 4669

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /hostimul/puwlzqda/public_html/wp-includes/functions.php on line 4669