Naringi meyvəsinin xüsusiyyətlərini bilirsinizmi?
İnternetdə hər meyvə və tərəvəz haqqında çoxlu məlumat tapmaq olur. Ona görə də, uzağa getmədən, bugünkü məqaləni naringi meyvəsinin tərkibində olan vitaminlərə və hansı xəstəliklərə qarşı faydalı olduğuna həsr edirik. Gəlin onlarla daha ətraflı tanış olaq.
Naringi meyvə hansı vitaminlərlə zəngindir?
Hansı xəstəliklərə qarşı faydalıdır?
Payız və qış fəslində ən çox yeyilən meyvələrdən biri də naringidir. Bilirsinizmi bu meyvə bir çox xroniki xəstəliyə qarşı faydalı olduğunu?.
1. Vitamin A – Göz sağlamlığı, sağlam sümük və hüceyrə böyüməsi üçün vacibdir.
Bu meyvənin tərkibində potassium (yəni Kalium) bol olduğu üçün qan təzyiqini aşağı salır. Qanı təmizləyir, damarların sağlamlığını qoruyur, ürək-damar xəstəliklərinə qarşı faydalıdır.
![Kalium – qələvifilizlər qrupundan gümüşü-ağ rəngli metal– kimyəvi element.]
2. Vitamin B – DNA (deoxyribonucleic acid) və RNA-nı (Ribo Nuklein Turşusu) bərpa edir, yeni hüceyrələrin yaranmasını dəstəkləyir. Flavonoidlər sərbəst radikalları neytrallaşdırır.
Nobiletin flavonoidi köklüyün qarısını almağa, diabetlə savaşmağa və xolesterolu azaltmağa kömək edir. Narıngının tərkibində tangeritin adlı digər flavonoid isə yağlı qara ciyər xəstəliyi və damar sərtləşməsinin qarşısını alır.
! DNA – Faktiki olaraq, inisializmlər bəndində göstərildiyi kimi tələffüz olunur və bu qayda aşağıdakı misallardan
göründüyü kimi nə rus, nə də Azərbaycan dili versiyasına şamil olunmur.
3. Vitamin C bu xəstəliklərin qarşsını alır:
- Ağ ciyərin, döş, qida borusunun;
- Mədə xərçəngin və bəzi xərçəng növləri;
- Orqanizmdə kollagen sintezi üçün;
- Kollagen yaraların sürətlə sağalmasını;
- Dəmir mineralının sovrulmasının.
Naringinin digər xüsusiyyətləri
Bu meyvə dərmanlar, çirkli hava, xəstəliklər, siqaret çəkmək, kimyəvi məhsullar, UV şüalanmasının mənfi təsirlərini azaldır. Naringi ağ liflər immun sistemini və yaddaşı gücləndirir.
Naringinin gün ərzində 3 əddədini yemək olar. Eyni zamanda onun təzə sokunu da çəkib içmək mümkündür. Onun şirəsi qana və qan təziqiynə daha çox faydalıdır. Hamilə qadınlara naringi və portağal meyvələrini ehtiyatla istifadə etməyi məsləhət görürük. 4-5 yaşından başlayaraq uşaqlar (allergiyası olmayanlar) naringi yeyə bilərlər.