Öd daşının bitki ilə müalicəsi

Bu gün elə xəstəliklər var ki, onlar insanların əksər hissəsini narahat edir. Öd xəstəlikləri də bu qəbildəndir. Məsələ ondadır ki, insanlar bu xəstəlikdən çıxış yolu kimi cərrahi müdaxiləni əsas götürürlər. Bəs, təbabət bu xəstəliyin öhdəsindən gələ bilirimi?

öd daşı

Terapevt-fitoterapevt Elnur Rəhimov bu xəstəliklə bağlı fikirlərini bölüşür.  

– Əslində, öd daşı xəstəliyi cərrahi profilə aid olan xəstəlikdir. Deməli, risk qruplarını nəzərə alsaq bu xəstəlik əməliyyat yolu ilə öd kisəsi xaric olunması ilə müalicəsi bitir.

Amma bitirmi?

– Bəli, əksər xəstələr var ki, əməliyatdan sonra da ağrılarının davam etməsini müşahidə edir. Öd daşı birdən birə yaranmır.  Öd daşı çox hallarda əlamətsiz keçir və müayinələr zamanı təsadüfı tapıntı kimi müəyyən olunur. 

Əlamətlər adətən böyük daşlardan birinin öd kisəsi axarını, eləcə də ümumi öd axarının blok edən zaman yaranır. Amma onu bilin ki, lal daş deyilən bir xəstəlik yoxdur, xəstəlik əlamət verməsə belə mədəaltı vəzin işini yavaş-yavaş pozmağa başlayır.

Ona görə də adını lal daş qoyub üstündən keçməyin. Əksəriyyəti də xolesterol daşları sayılır, məhz bunları əritmək daha rahatdır. Rentgenoneqativ daşları əridə bildiyimiz kimi…

İlk olaraq daşlar ən kiçik milli metrlərlər olduqda və qatılaşma olduqda üstünə düşmək lazımdır.

Nəzərə alsaq ki ödün  çox hissəsi qaraciyərdə əmələ gəlir, elə buna görə də müalicədə qaraciyərin də funksiyasını normallaşdırmaq vacibdir. Öd daşının fitoterapevtik yolla müalicəsi üçün geniş istifadə olunan reseptləri sizinlə paylaşmaq istəyirəm.

Öd daşı üçün türkəçarə

İlkin mərhələ müalicəsi:
Bu müalicədə xəstənin çəkisi, klinikası və öd daşının ölçüsü önəmlidir.
Zeytun yağı – 1 çay qaşığı
Maqnezium-sulfat dues – 1/2 şay qaşığı
Limon şirəsi 1 xörək qaşığı
Su 100 ml.
Qarışdırılır və hər səhər yeməkdən 45 dəq əvvəl istifadə edilir.
Bu müalicə ilk ayda 14 gün, 2-ci ayda 20 gün və əgər 3-cü ayda davam edərsə (çoxlu daş və ölçü kifayət qədər böyük olarsa 5 mm dən) 10 gün istifadə edilir.
Bu müalicəylə yanaşı Alaqanqal toxumunun yağı 1 xörək qaşığı olmaqla 1 dəfə hər axşam yeməkdən öncə istifadə edilir.

Həmçinin Ənginar və şahtərə bitkilərinin dəmləməsindən gündə 3 dəfə yeməkdən sonra daxilə qəbul məsləhətdir.

İkinci mərhələdə
Alaqanqal toxumu – 20 q
Zəncirotu kökü – 10 q
İstiotlu nanə yarpağı – 10 q
Dəfnə yarpağı –  15 q

Qeyd olunan miqdarda bu bitkilərdən götürülür 400 ml qaynar suda dəmlənir. 200 ml 2 dəfə yeməkdən 30 dəq əvvəl qəbul olunur.
Yanaşı olaraq bu müalicə etapında Zəyərək yağı 1 xörək qaşığı hər axşam yeməkdən əvvəl qəbul olunur.

Sonuncu mərhələdə ən kiçik ölçülər qalıbsa və artıq öd təmizləmə müalicəsi aparılır. Bu zaman Teaxolin çayı 2 paket 1 stəkanda dəmləməklə gündə 3 dəfə eyni qayda ilə yeməkdən əvvəl 20 gün daxilə qəbul olunur.  

İtburnu şirəsini alma sirkəsiylə 1:2 nisbətində hazırlanıb gündə 2 dəfə 1 çay qaşığı yeməkdən sonra qəbul etmək olar.

Öd tubajı

Tubaj proseduru qaraciyərdaxili öd durğunluğunun qarşısını alaraq, ödün öd yollarında hərəkətini asanlaşdırır və onikibarmaq bağırsağa tökülməsini təmin edir. Səhər acqarına ödqovucu Teaxolin çayı içilir və 30 dəqiqə sonra 38-40°C-dək qızdırılmış alma və ya üzüm şirəsi, ya 2-5 xörək qaşığı zeytun yağı, ya da yarım stəkan isti suda həll edilimiş 1 xörək qaşığı bal qarışığı qəbul edilir. Bundan sonra sağ qabırğa altı nahiyəyə isti istiqac (qrelka) qoyulub, sağ tərəf üstə 1,5-2 saat müddətinə yorğana bürünüb uzanılır. Lakin bu müddətdə yatmaq olmaz! Prosedur qurtardıqdan sonra dərindən nəfəs alınır və səhər yeməyi yeyilir.

Öd daşı olanlar USM müayinəsi olunmalıdır, əgər daş varsa bu prosedur qətiyyən olmamalıdır.

Məşhur balqabaq şirəsinə gəldikdə isə bunu öd daşı və bilirubin yüksəkliyi zamanı etmək olmaz.

Üçüncü mərhələdə 10 gün öd daşı çox hallarda əlamətsiz keçirir və müayinələr zamanı təsadüfı tapıntı kimi müəyyən olunur. 

Əlamətlər adətən böyük daşlardan birinin öd kisəsi axarını, eləcə də ümumi öd axarının blok edən zaman yaranır. Bu zaman günün 1-ci yarsı 100 ml şirəni içmək olar.
Ev şəraitində hər kəsin istifadə edə biləcəyi bu müalicə zamanı hansı yeməklərin qəbul ediləcəyi də sizdə maraq doğurur.

Birdən-birə çəki almaq və ya itirmək olaz, çünki hər iki halda öd daşı əmələgəlmə riski artır. Bol su içməyi unutmayın!

Maqnezium (badam, keçibuynuzu), fol turşusu (Kahı) və C (itburnu, qarağat) vitaminli qidalarda istifadə edilməlidir, bu mineralların az olması öd daşının yaranmasını artırır. Çəkilmiş ətdən hazırlanmış yeməklərin sayının minimuma endirmək lazımdır. Hər gün 3-4 ədəd iydə yemək mütləqdir. Acı şalğam suyu gündə 2 dəfə qəbul etmək tövsiyə olunur.
Ümumiyyətlə, tez-tez orqanizmdə daş əmələgəlməyə meyilli olanla cəfəri kökünün dəmləməsindən istifadə edə bilər.

Öd daşı artıq kabus və həmən əməliyyata qaçıracaq bir xəstəlik deyil. Bu xəstəliyin risk qrupu daha çox qadınların olmasını nəzərə alsaq müalicə üçün diqqət və səbr tələb olunur. Digər öd daşı əriyən insaların sırasına daxil omaq üçün mərhələlərlə bu müalicələrdən faydalanmaq olar.

Digər türkəçarə məqalələr üçün bu bölümə baxa bilərsiniz.

Mənbə.

AgroAdmin

Əvvəlki həyatımda developer idim. :)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /hostimul/puwlzqda/public_html/wp-includes/functions.php on line 4669

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /hostimul/puwlzqda/public_html/wp-includes/functions.php on line 4669