Qabaq yetişdirmə üsulları

Balqabaq becərmə mövsümünə və qiymətləndirilmə tərzinə görə xüsusiyyətlərinə görə digər tərəvəzlərdən əhəmiyyətli dərəcədə fərqlənən yaz tərəvəzidir. Ölkəmizdə yay balqabağı istehsalı il ərzində, qış da daxil olmaqla son illərdə istixana üsulu ilə aparılır.

Balqabaq fidanlarının əkilməsi

Erkən yetişdirmə ümumiyyətlə yay balqabaq sortları (Chios, Krit və s.) və əvvəllər tarlada və ya örtük altında böyüdülmüş fidanlarla aparılır. Bunun üçün plastik torbalar və ya qablar əvvəllər hazırlanmış harç materialı ilə doldurulur. Hər bir bölməyə və ya torbaya 2-3 balqabaq toxumu əkilir. Toxum cücərəndə ən yaxşı böyüyən fidan qalır, qalanları çıxarılır. İdeal əkin vaxtı gəldikdə, fidanlar 4-5 yarpaq olduqda yerləri dəyişdirilir. Fidanların torpaqda becərilməsi üçün əkilmədən 1 gün əvvəl suvarılmalıdır. Bu üsulla əkilmiş fidan sayəsində erkənlik əldə edilir. Budaqları artmayan və kollektiv şəkildə böyüyən balqabaq fidanları 60 – 80 sm sıra arası və 50 – 60 sm aralıq boşluq məsafə ilə qazılmış yerə əkilir.

Toxumlarla əkin və balqabaq toxumlarının əkilməsi

Yay balqabağının becərilməsində, torpağın temperaturu 10 – 12 ° C-dən yuxarı qalxdıqda birbaşa tarla və ya istixana sahələrinə toxum səpinə başlanılır. Bu üsulda toxumlar satırlar üzərində 60 – 80 sm məsafədə və hər ocaqda 2 – 4 toxum əkilir.

Yay balqabaqları (Chios və Krit) adətən tək boru şəklində böyüyür. Balqabaqlar budaqlanmağa başlayanda çiçək açılır. Bitkilər təpə formasında qurulmuş ləklərə yerləşdirilməlidir.

Balqabağın qış sortları budaqlanmış və böyüyən növlərdir. Buna görə də, əkin 240 – 300 sm məsafədə və bir sıra aralığı ilə 60 – 140 sm ocağa bənzər bir şəkildə aparılmalıdır.

Toxumlar müxtəlifliyə, torpaq xüsusiyyətinə və tərkibinə görə 3 – 5 sm dərinlikdə əkilir. Əkildikdən sonra diblərində sərt örtük yaranıbsa, bu təbəqə xırdalanmalıdır. Toxum əkildikdən 4-8 gün sonra cücərmə başlayır və bitkilər torpaqdan qalxır. Xüsusilə bitkilər böyüməyə başlayanda, budaqlanan növlərdə tumurcuq ucu kəsilməlidir və ilk tumurcuqun 5-6 yarpaq dövründə budaqlanma üçün şərait yaradılmalıdır.

Bitki dibinin yumşaldılması

Birbaşa toxum yetişdirməsində, bitkilərin torpaq səthinə çıxdıqdan sonra 3 – 4 yarpaq olduqda, ilk dib yumşaldılması torpaq və alaq otları ilə mübarizə üçün edilir. Bu vaxt seyreltmə də edilə bilər. Bu məqsədlə, hər kolda ən yaxşı böyüyən 1 – 2 bitki qalır. İkinci yumşaltma ilk yumşaltmadan sonra yağışdan və alaq otlarının axmasından asılı olaraq 2 – 3 həftə sonra edilir. Ekoloji şəraitdən və bitki böyüməsindən asılı olaraq hər 2 – 3 həftədə 3-cü və ya 4-cü yumşaltma(doxa vurmaq) edilə bilər.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /hostimul/puwlzqda/public_html/wp-includes/functions.php on line 4669

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /hostimul/puwlzqda/public_html/wp-includes/functions.php on line 4669