Qarağatların faydaları və istifadəsi

Qarağat bitkisi

Botanika elmində “ribes nigrum” adı verilən üzüm, Grossulariaceae ailəsindən gələn bir ot bitkisidir. Ağ çiçəklər və qara meyvələr olan qarağat ağacı ümumiyyətlə 30-40 sm ölçüdə olur.

Turşuluq səviyyəsi olduqca aşağı olan bitkinin meyvələri ümumiyyətlə qara rəngdədir və qurumağa uyğundur. Şirəli və ləzzətli kiçik meyvələr qurudulduqda yumşaq və turş bir ləzzət alırlar. Tərkibində solanin, taninlər, saponinlər və şəkər kimi bəzi təbii maddələr var.

Qarağat kiçik ölçülərinə görə bu ada sahib olan bir növ şirin üzümdür. Xüsusilə tariximizdə yeməkdə istifadə olunan bu üzümün istifadəsi köhnə dövrlərə gedib çıxır.

rəngli qarağat agroexpert.az

Toxumsuz və qidalı, ot bitkisi üzüm keçmişdən bəri böyüyən təbii və üzvi bir qidadır. Üzüm kimi çoxillik meyvə olan qarağat xəstəlik və ziyanvericilərə qarşı çox dözümlüdür. Əsasən qələm və kök vasitəsi ilə çoxalır.

Qarağat mayda çiçək açır. Xırda yaşılımtıl çiçəkləri şivlərdə tək saplaqda olur. Meyvəsi iyul-avqustda yetişir. Meyvəsi yumru və ya oval formalıdır. Meyvələrinin rəngi yaşıl, sarı, ağ, qırmızı, tünd qırmızı, qara olur. Dadı şirin, turşməzə, qabığı nazik və incətüklüdür. Çoxlu xırda toxumları vardır. Hazırda qarağatın bir çox mədəni sortları yetişdirilir.

Rənginə görə 3 növə ayrılır: qara qarağat (ribes nigrum), qırmızı qarağat (ribes rubrum) və ağ qarağat (ribes aureim).

Qarağatların istifadəsi

Türkiyədə qarağat giləmeyvələri əsasən dolmalarda istifadə olunur. Düyü ilə doldurulmuş ətə əlavə olunan qarağat fərqli bir dad yaradır və daha çox qida dəyəri artırır. Dolmalardan əlavə mürəbbə hazırlamaqda da istifadə olunur. Xüsusilə Ramazan ayında hazırlanan şərbətlərə qatılır. Bu giləmeyvə təzə yetişdiyi zaman 1 ay müddətində istehlak edilir. Sonrakı aylar üçün quş üzümləri çərəz kimi saxlanılır. Xüsusilə fındıq və fıstıq ilə birlikdə ağızda xoş bir dad yaradır.

qarağat agroexpert.az
Qarağatların faydaları

Qaynadılaraq içilməsi yuxarı tənəffüs yollarında meydana gələn bəlğəm və onunla əlaqəli öskürək üçün faydalıdır. Üzümlə hazırlanan kompotu xüsusilə nəfəs problemli uşaqlara içirə bilərsiniz. Həm yaxşı bir qida, həm də yaxşı bir şəfa mənbəyidir.

Xüsusilə qışda badam və fındıq ilə birlikdə soyuqdəymə üçün faydalıdır. Həm də immunitet sistemini gücləndirərək xəstələnməyinizin qarşısını alır.

Siçanlar üzərində aparılan tədqiqatlarda qarağat suyunun siçanlarda xərçəng hüceyrələrini məhv etdiyi aşkarlanıb. Buradan qarağat suyunun xərçəngə qarşı təsirli bir dərman olduğunu söyləyə bilərik.

Anemiyaya qarşı təsirlidir. Anemiya problemi olan insanlar gündəlik bir ovuc qurudulmuş qarağat yeyə bilər. Bu şəkildə qan nisbətlərini artıra bilərlər. Qarağatdakı toxum qan təzyiqini tarazlayır. Qan təzyiqini tarazlaşdırmaq ürək, damar və sinir xəstəliklərindən qorunmaq deməkdir. Ürək böhranı riskini azaldır və damar quruluşlarını gücləndirir.

Nəhayət, qarağat dəri üçün yaxşıdır. Dəridəki ləkələri aradan qaldırır, dərinizi sıxır və bədəninizi cavanlaşdırır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /hostimul/puwlzqda/public_html/wp-includes/functions.php on line 4669

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /hostimul/puwlzqda/public_html/wp-includes/functions.php on line 4669