Qeyri-adi qəhvə reseptləri

Doğrudur üyüdülmüş qəhvə tozu hazır qablarda satılır. Amma evdə hazırlmaqdan zövq alanlar üçün proseduru qısaca xatırladaq.

Qeyd edək ki, ev şəraitində bu içkisi hazırlamaq üçün çiy qəhvənin dənələri istifadə olunmamalıdır. Ona görə də, dənələr əvvəlcə qovrulur, sonra isə elektrik dəyirmanında üyüdülür. Bunun üçün ev şəraitində qəhvə dənələrini tavaya 2-3 sm qalınlığında yayıb tünd qəhvəyi rəng və özünəməxsus ətir kəsb edənə kimi qovururlar.Qovurulduqda dənələrin kütləsi 16-18% azalır, həcmi isə zülali maddələrin şişməsi hesabına artır. Bu dənələri istifadə olunduqca tədricən üyütmək lazımdır. Çünki bu zaman daha keyfiyyətli içkisi alınır.

Kəskin qəhvə

Qeyri-adi içkinin hazırlanması üçün üyüdülmüş qəhvəni götürün, necə siz öyrəşdiniz, 1 – 2 çay qaşığı 250 ml suda. Üyüdülmüş qəhvəni Çilinin üyüdülmüş istiotuyla qarışdırın, 0,25 – 0,5 ç.q. zövqünə görə götürüb kəskin toz. Turkuda soyuq suyu tökün və istiotla qarışdırılmış qəhvəni qoyacaqsınız. Orta və ya zəif odda qaynamaya çatdırın, nə vaxt ki, üz qalxmağa başlayacaq, oddan çəkin və turkuda buzun kubunu əlavə edin və ya 1 – 2 ç.q. buzlu su. Bu tələb olunur ki, çöküntü çöksün, və üz qalsın. Fincanlara içkini tökün və şəkəri zövqünə görə əlavə edin.

Şokolad qəhvəsi

Şokolad qəhvəsinin hazırlanması üçün 100 qram şokolad götürün və 100 ml isti qaymaqda həll edəcəksiniz, 250 ml qara möhkəm qəhvə ilə alınmış qarışığı qarışdırın, içkini qabaqcadan süzüb. Fincanlar üzrə tökün və verin.

Hind sayağı qəhvə

İçkinin hazırlanması üçün xırda üyütmənin qəhvəsi lazımdır, o, hansı ki, espresso hazırlanması üçün yarayır. 2,5 ç.q. götürün, qəhvə və 1 tam qərənfil (mixək), 250 ml qaynayan su tökün, 5 dəqiqədə qoyun ki, içki təkid edə bilsin. Hər fincana portağal qabığının bir neçə yonqarı və romun və ya konyakın bir neçə damcısı əlavə edib fincanlar üzrə qəhvəni tökün.

Pendirlə qəhvə

Adi bərklikdə qara qəhvəni bişirin, içkini süzün. Yüksək stəkana tökün, 30 – 50 qr Adıgey və ya qaymaq pendiri qoyun, həmcinsliyə qədər blenderlə çırpın. Fincanlar üzrə tökün.

Halvayla qəhvə

Qara qəhvə bişirin, 1 ç.q. üyüdülmüş dənləri götürüb 200 – 250 ml suda, içkini süzün. Yüksək stəkana tökün, 30 – 50 qr Adıgey və ya qaymaq pendiri qoyun, 1 ç.q. əlavə edin halva və blenderin köməyi ilə həmcinsliyə qədər çalın. Fincanlar üzrə tökün.

Mənbə

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!