Şərab istehsalı. Şərab necə hazırlanır?

Şərab necə hazırlanmalıdır?

Şərab – əsrlər boyu spirtli içkilər arasında ən nəcib, ən incə içki kimi ad qazanmağı bacarıb. Bununla birlikdə, şərabın həqiqətən zərif bir ləzzətə sahib olması üçün müəyyən prosedurlardan mütləq keçilməlidir.

Bu məqalədə həm bu addımlardan, həm də şərabçılıq haqqında bilməli olduğumuz digər məsələlərdən danışacağıq.

Keyfiyyətli bir içki yaratmaq qabiliyyəti yalnız insan əllərinə məxsus deyil. Sadəcə şərabçılıq prosesindəki prosedurları yerinə yetirmək kifayət deyil. Şərabçı istedadı xüsusi bir vergi sayılır.

Şərabçılıq texnologiyası olduqca mürəkkəb və qeyri-adidir. Bir içki yaratmaq üçün müxtəlif əməliyyatlar arasında xammalın əzilməsi, sapı ayrılması, şərab üçün arpa mayası əldə etmək, bu tərkibin spirtli fermentasiyası, malolaktik mayalandırma, həmçinin spirtləmək, şərabların lazımi emalı daxildir. Son mərhələyə pasterizasiya, filtrasiya və s. Daxil ola bilər

şərab istehsalı - şərabçılıq agroexpert.az
Ağ və qırmızı şərab

Müxtəlif üzümlərdən istifadə edərək ağ və qırmızı şərab hazırlamaq olur. Qırmızı şərab üçün – qara üzüm, ağ şərab üçün – digər ağ üzüm növlərindən istifadə olunur. Bundan əlavə, bu içkilərin istehsal prosesi bir-birindən çox fərqlənir. Qırmızı şərab yaratmaq xüsusilə çətindir. Şərabın həqiqətən dadlı və zərif olması üçün çox tədbirlər görülməlidir.

Şərab hazırlama mərhələləri – yığım

Şərabçının işi üzüm yığımından başlayır. Əsas,  üzümün nə vaxt yığılacağını düzgün müəyyənləşdirməkdir. Məhz giləmeyvənin yumşaq, qabığının isə bərk və nazik olduğu vaxt ən uyğun zamandır. Çünki bu zaman üzümdə daha çox şəkər əmələ gəlir ki, bu dadlı şərabın hazırlanması üçün ən vacib məsələdir.

Ancaq bilməlisiniz ki, giləmeyvə yığımı üçün ən uyğun vaxt bitkinin yetişdiyi yerdən, iqlim şəraitindən və üzümün növündən də asılıdır. Yalnız bu cür məsələlərdə kifayət qədər təcrübəsi olan şərabçı, üzümün yığılmasının dəqiq dövrünü təyin edə bilər ki, bu da möhtəşəm içki üçün əla xammal olacaqdır.

agroexpert_az uzumculuk zerervericiler

Bundan əlavə, əgər şirin şərabların istehsalı planlaşdırılırsa, üzüm kollarda mümkün qədər uzun müddət qalır. Məsələn, Reyndə giləmeyvə koldan xüsusi bir göbələk inkişaf etməyə başlamazdan çıxarılmır. Belə olanda şəkər konsentrasiyası əhəmiyyətli dərəcədə artır.

Üzüm yığımının da öz xüsusiyyətləri var. Məlum olub ki, yağış zamanı giləmeyvə toplamaq qəti şəkildə yol verilməzdir. Bu şərabın dadsız olmasına səbəb ola bilər. Sisli, dumanlı havada və səhər tezdən üzüm toplamaq da təcrübəli üzümçülər tərəfindən məsləhət görülmür.

Giləmeyvəni gün ərzində daha aşağı temperaturda toplamaq lazımdır. Və bir qayda olaraq, üzüm gecə yığılır.

Sıxım, fermentasiya və şərabçı işinin digər mərhələləri

Bu addımlardan sonra üzüm sıxılır. Verilmiş iş nə qədər diqqətlə aparılırsa, bir o qədər yaxşıdır. Fakt budur ki, qatqısız giləmeyvə içərisində şərabın dadına mənfi təsir göstərə bilən başqa bir mayalanma növü inkişaf etməyə başlayır. Bundan əlavə, giləmeyvənin sıxılması pis olarsa, emal prosesi çətin və yavaş olacaq, bu da keyfiyyətli içki istehsalında tamamilə qəbuledilməzdir.

Fermentasiya prosesi içkinin tərkibində spirt əmələ gətirir. Bu zaman temperatur çox əhəmiyyətli bir amildir. Bundan sonra qurutma baş verir, çünki şərab maye kimi buxarlanır. Sonra şərabçılar yerdə qalan şərabı çəlləklərə doldururlar. Çünki müxtəlif növ şərabları qarışdırmaq içkinin dadının dəyişməsinə səbəb ola bilər.

Təmizləmə də filtrasiya kimi şərabçılığın məcburi mərhələlərindən biridir. Şərabın hazırlanması zamanı içki içərisində müxtəlif növ çirklər əmələ gəlir ki, bunları təmizləmək mütləqdir. Yalnız bu halda gözəl çalarlara sahib şəffaf şərab əldə etmək olar.

Şərab yalnız şüşə qablara doldurulur. Məhz bu cür qablarda içki  daha da yaxşılaşaraq incə bir ləzzət əldə edir. Şərabı sərin bir otaqda saxlayın. Bundan əlavə, şüşədə minimum miqdarda az hava saxlayın. Hava ilə dolu boş hissə nə qədər az olsa, şərabın dadı bir o qədər yaxşı olar.

Şüşələri şərabın dadına təsir etməyəcək xüsusi tıxaclarla bağlayın. Yeri gəlmişkən, zəruri hallarda şərabın daha davamlı olması və müxtəlif xəstəliklərə məruz qalmaması üçün onun spirt nisbətini(faizini) artırın.

Bunlar gözəl şərab əldə etmək üçün əməl etməli olduğunuz ən vacib şərtlər idi.

Şərabçılıq haqqında digər məlumatları növbəti məqalələrimizdə tapa biləcəksiniz.

One thought on “Şərab istehsalı. Şərab necə hazırlanır?

  • Sentyabr 1, 2020 at 12:30 axşam
    Permalink

    Ağ şərabın hazırlanması qaydasını bilmək istərdim

    Reply

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

error: Content is protected !!
Яндекс.Метрика
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /hostimul/puwlzqda/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /hostimul/puwlzqda/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107