Təyziq xəstəliyinə qarşı keyfiyyətli qida – Yarma
Yarma sərt buğda çeşidini qaynadıb qurudandan sonra ayırmaq və müəyyən üsullarla düzəltməklə əldə edilən bir məhsuldur.
Yarmanın keyfiyyəti
Buğdandan hazırlanan yarma konstruksiyası bulqur kimidir; xarici qabıq (qəhvəyi) çıxarıldı və bir az əzilmiş buğda. Parçalanma xüsusilə Keşkek və Ayran peyvənd şorbasının hazırlanmasında istifadə olunur. Şişli Florensiya Nightingale Xəstəxanasından qidalanma və pəhriz mütəxəssisi Tuba Kayan Tapan, çox yüksək qida dəyəri olan çuxurun xüsusiyyətlərinə diqqət çəkir: 250 qr parçalanmış (xam) və 30 qr protein ehtiva edir. Bu, 5-ə qədər küftə proteinindən ibarətdir. Bu səbəblə bitki mənşəli zülal olaraq xüsusilə vegeterian şəxsləri tövsiyə edirik. 5 q lif ehtiva edir. Bu, gündəlik lif ehtiyacımızın beşdə birini təmin edir.
Yarma taxıl qrupuna aiddir və dənli bitkilər də protein ehtiva edir. Bu zülalın keyfiyyəti aşağı olsa da, zülal keyfiyyəti, paxlalı bitkilər və ya ət, süd və yumurta kimi qidalarla birlikdə istehlak edildikdə artırıla bilər. Taxılların tərkibində bir az yağ da var.

Yarma dənələrinin yağı E vitamini ilə zəngindir. Bölünmədə A vitamini aktivliyini göstərən elementlərlə C vitamini demək olar ki, yoxdur. Split B12 qrupundan başqa B qrupu vitaminləri ilə zəngindir, xüsusilə B1 vitamini (tiamin) ən yaxşı mənbəyidir. Bu vitaminlər əsasən dənli yarmanın qabığında və ekstraktında olur.
Ayrılma xüsusilə A, B1 və B2 vitaminləri ilə zəngindir.
Uşaqlar üçün yüksək kalorili bir qidadır, çünki minerallardan yüksək kalsium və dəmir tərkiblidir. Bu böyüməyə və inkişafa kömək edir. Glisemik indeksi buğdadan daha aşağı olduğu üçün şəkər xəstələri asanlıqla istehlak edə bilərlər.
Yüksək lif tərkibi hipertansiyon və ürək-damar xəstəlikləri olanlar üçün faydalı olacaqdır. Yüksək, xüsusilə hipertansiyonun qarşısını almaqda çox vacibdir.
Təyziq xəstələrinə
Duzsuz yemək lazım olan insanlar (hipertansiyon xəstələrdir. Belə xəstələr bunu asanlıqla istehlak edə bilər, çünki split sodyum demək olar ki, yoxdur. Qəbzlik kimi bağırsaq problemləri olan insanlarda, yaşlılarda bağırsaq perilstaltizmi sürətləndirəcək və asan defekasiyanı təmin edəcəklər. Tərkibində C vitamini çox olmadığından, tərkibində C vitamini olan tərəvəz ilə birlikdə istehlak edildikdə onun biodəyəri artır.