Toxumçuluğun tarixi

Toxum nədir?

Toxum qida zəncirindəki ilk əlaqə və bioloji və mədəni müxtəlifliyin struktur göstəricisidir. Sertifikatlaşdırılmış toxum toxumun fiziki, bioloji və genetik dəyəri baxımından müəyyən edilmiş və bu orqanlar tərəfindən sənədləşdirilmiş toxum deməkdir. Bitkiçilik materialı olan toxum, ölkələrin kənd təsərrüfatı sahələri üçün strateji əhəmiyyətə malikdir. Bu gün toxum təkcə kənd təsərrüfatı məhsulu deyil, həm də texnologiya istifadə edərək yüksək gəlir və iqtisadi dəyəri olan bir məhsuldur.

toxumçuluğun tarixi agroexpert.az
Sertifikatlaşdırılmış toxum

Sertifikatlaşdırılmış toxum məhsuldarlığın və istehsalın artırılmasında və istehsal dəyərinin azaldılmasında kənd təsərrüfatının əsas və ən vacib töhfəsidir. İstehsal və məhsuldarlığı artırmaq üçün

  • becərmə texnikası üsulları, meliorasiya, suvarma,
  • mexanizasiya, gübrələmə və əkin texnikalarından istifadə edilməli,
  • bölgəyə uyğun keyfiyyətli toxum sortlarından istifadə edilməlidir.

Elmi araşdırmalarla ortaya qoyulan bir həqiqətdir ki, məhsuldarlığın artırılmasında keyfiyyətli sertifikatlı toxumun payı buğda və lobya kimi öz-özünə tozlanmış bitkilərdə 20-30%, qarğıdalı və günəbaxan kimi xarici döllənmiş bitkilərdə 100% -dən çoxdur.

Toxum mübadiləsi əkinçilik tarixi qədər köhnə olmasına baxmayaraq, kommersiya toxum mübadiləsinin tarixi olduqca yenidir və son bir neçə əsr ərzində geri qayıdır. Məhsuldan ayrılan toxumlar əsrlər boyu istifadə edilsə də, 19-cu əsrdən bəri ABŞ və bəzi AB ölkələrində əksər məhsullarda tədricən azalıb və toxum ticari xüsusiyyət əldə etməyə başlayıb.

Ötən əsrin birinci rübündən sonra özəl sektor sahibkarlığına əsaslanan toxum şirkətləri inkişaf etmiş ölkələrdə geniş yayılıb.

Son rübdə bir çox ölkələrin ictimai toxum istehsalı və paylanması sistemləri geri çəkilərək yerini özəl qurumlara və məhsul qruplarına verib.

Bənzər bir tendensiya becərilmənin inkişafı sahəsində təqib edildi və 1970-ci illərdən sonra özəl toxum şirkətləri Ar-Ge sahəsinə mühüm investisiyalar qoymağa başlayıb. Bu gün, xüsusilə inkişaf etmiş ölkələrdə, yeni bitki sortlarının inkişafı və bioloji yeniliklər özəl toxum şirkətləri tərəfindən təmin edilir.

Elmi və texnoloji inkişaflar dünya toxumunun inkişafında həmişə vacib və müəyyənedici olub. Əsası 19-cu əsrdə qoyulmuş Genetika elmi sistematik bitki yetişdirmə və müxtəlif inkişaf fəaliyyətlərinə yol açdı. 20-ci əsrin əvvəllərində tətbiq olunan hibrid (hibrid) texnologiya fərdi sahibkarlıq və ticarət toxumu arasında ən təsirli və güclü körpülərdən birini qurub.

Toxum ticarətinin inkişafı ilə paralel olaraq, toxum sektorunun və toxum ticarətinin nəzarət altında saxlanması zərurəti özünü əvvəldən hiss etdirib. 19-cu əsrin sonlarına qədər ilk milli toxum laboratoriyaları və keyfiyyət təminatı sistemləri onlarla birlikdə fəaliyyətə başlayıb. Zaman keçdikcə damazlıqların hüquqları və beynəlxalq toxum istehsalı və sertifikatlaşdırma sistemləri kimi bir sıra yeni qurum və təşkilatlar meydana çıxdı, beynəlxalq çeşidlər və toxum ticarəti sürətləndi. Bu gün toxum sənayesi böyüməkdə olan əhalinin ərzaq təhlükəsizliyini təmin etmək üçün əvəzedilməz bir yenilik və səmərəlilik mənbəyinə çevrilib.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!