Balıq üçün təhlükə xəbərdarlığı!
Mütəxəssislər balıq haqqında əhəmiyyətli xəbərdarlıqlar edib. Ekspertlərin verdiyi məlumata görə, balıq yeyərkən təəssüf ki, iki dəfə düşünmək məcburiyyətindəyik. Agroepxert.az məhz balıq haqqında aparılan o məlumatı təqdim edir.

“Balıq çox zəngin bir zülal qaynağıdır. Ancaq balıqda ağır metallar var. Dənizə axan kanalizasiyalara görə balıqlarda kinolon qrupu antibiotik çıxır.”- türk İnfeksiya xəstəlikləri mütəxəssisi, professor Maral Sönməzoğlu balıq haqqında bu bəyanatları verib.
Okeanlarda orta hesabla 150 milyon ton plastik var və balıqlarda da plastik çıxır. Çünki balıqlar dənizdə plastikləri udur.Çox zəngin bir zülal qaynağı olan balığın ölçüsü böyüdükcə metal sıxlığı artır. Bu səbəblə kiçik balıqları istifadə etməkdə fayda var.
Ətdə olan risk palamut balığında var
Buna görə də balıq böyüdükcə ağır metal (qurğuşun, civə, alüminium) sıxlıqları artır. Bu da o deməkdir ki,ətdəki risk palamut balığında da var. Sularımızdaki ən etibarlı balıqlar kiçik balıqlardır. Kilki,stavrida kimi balıqlar..Böyük balıq istifadə etmək istəyirsinizsə, ən etibarlı balıqlar Şimal dənizlərindən gələn balıqlardır. Yəni soyuq dəniz balıqlarında metal sıxlığı riski yox deyiləcək qədər azdır. Norveç somon balığı omega-3 baxımından da xeyli zəngin olan balıqlar etibarla istifadə edilə bilər.
Balıqdaki ən böyük risk balıq zəhərlənməsidir. Balığı yedikdən bir az sonra adam bir anda qıp-qırmızı olur və təzyiq aşağı düşür. Bu vəziyyətdə xəstəxanada təcili müdaxilə edilməlidir. Köhnə balıq zəhərlənməsi deyə adlandırdığımız bu cür zəhərlənmələrə ən çox tunes balığı istifadəsində rast gəlinir. Səbəbi də marketlərdən alınan tunes balıqlarının konservası açıldıqdan sonra dərhal istifadə edilməməsidir.