Bitkilərdə azot çoxluğu və çatışmazlığı

Göstəriciləri:

azot çatışmazlığı

Azot çatışmazlığı və ya çoxluğu zamanı yYarpaqların rəngləri açıq-yaşıldan sarıya qədər dəyişir. Köhnə yarpaqlar isə sarı və ya narıncı rəngə çevrilir.
Bitkilər tərkibindəki xlorofilin azalma səbəbindən açıq rəngli yaşıl rəngdədirlər. Aşağı yarpaqları saplaqlarından sarıya çevrilir, narıncı və ya qırmızı rəngli çalarlar görünə bilər, kök qısa, sərt və büzülmüş olur. İnkişaf dayanır, tumurcuqlanma və çiçəklənmə zəifləyir, kiçik ölçülü yarpaqlar vaxtından əvvəl düşür. Tumurcuqların erkən düşməsi və inkişaf etməyən tumurcuqların və meyvələrin sürətlə çürüməsi baş verir. Yan kökləri isə zəif inkişaf edir.

Bitkilərdə azotun mövcudluğu və assimilyasiyasına təsir edən amillər, bunlardır:

Soyuq hava, yığcam və soyuq torpaq, zəif mikrobioloji fəaliyyət, nəmlik olmaması.

Bitkilərdə göstəriciləri (birbaşa çatışmazlıq əlamətləri ilk növbədə ifadə olunur):

Qarğıdalı, çovdar və digər taxıl bitkiləri, noxud, lobya, gül kələm və kələm, kartof, meyvə ağacları.

Tez-tez azot çatışmazlığı olan torpaqlar:

Demək olar ki, hər şeydən əvvəl, yüngül və qumlu çəmən torpaqları.

Bitki əkim mövsümündə problemin həlli:

Azotun normada verilməsi (ammonium nitrat, üre, ammonium sulfat).

Digər bitki xəstəlikləri ilə saytımızın bu bölümündə tanış ola bilərsiniz.

Mənbə.

AgroAdmin

Əvvəlki həyatımda developer idim. :)

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

error: Content is protected !!
Яндекс.Метрика