Hansı ev quşlarının yumurtası daha faydalıdır?
Çin alimləri toyuq yumurtasının rəqiblərini tapmaq üçün müxtəlif ev quşları yumurtalarının zülal keyfiyyətini sınaqdan keçiriblər
Çin Kənd Təsərrüfatı Universitetinin əməkdaşları ördək, qaz, göyərçin, bildirçin və hinduşka yumurtalarının xüsusiyyətlərini araşdırdılar. Tədqiqatın məqsədi, qida tətbiqetmələri üçün yalnız toyuqların deyil, müxtəlif ev quşlarının yumurtalarının da potensialını müəyyən etməkdir.
Embrionların inkişafı üçün vacib olan quş yumurtaları insanlar üçün əsas qida mənbələrindən biridir.
Yumurta ağı yumurtanın əsas hissəsidir (təxminən 60% -ni tutur) və sudan (88%), zülallardan (11%), minerallardan və karbohidratlardan (1%) ibarətdir.

Yumurta ağının köpüklənmə, emulsiya edici və gel əmələ gətirən xüsusiyyətləri onun qida sənayesində və tibbdə geniş istifadəsinə səbəb olur.
Yumurta ağının xüsusiyyətləri haqqında mövcud məlumatlar əsasən toyuq yumurtaları ilə məhdudlaşır. Halbuki ördək, qaz, göyərçin, bildirçin və hinduşka yumurtaları da eyni şəkildə insan qidası və emalı üçün də yaxşı perspektivlərə malikdir.
Proteomik analiz göstərdi ki, bütün bu quş növlərində yumurta ağının tərkibi çox fərqlidir. Xam proteinin viskozluğu və qızdırılmış yumurta ağının (hər ikisi də qida sənayesində istifadə üçün vacibdir) fiziki xüsusiyyətləri dəyişir.
Yumurta ağının insanlar üçün amin turşularının ən balanslı mənbələrindən biri hesab edildiyini nəzərə alsaq, quş yumurtalarının ağlarının tərkibindəki fərqlər onların qidalanma dəyərlərini göstərir.
Buna görə də sınaqdan keçirilmiş məhsullarda qida dəyərinin qiymətləndirilməsində ən vacib meyar mövcud olan amin turşularının sayı və nisbəti idi.

Digər növlərlə müqayisədə göyərçin yumurtası ağı ən qeyri-adi quruluşa malik olan idi. O yüksək şəffaflıq və ən yüksək sərtliklə fərqləndi. Çəkisi 121,7 q olan bu yumurtanın su (nəm) saxlama qabiliyyəti 96% idi.
Qaz yumurtasının ağı yüksək nəmlik (89,21%) və ən aşağı xam zülal miqdarı (8,5%) ilə xarakterizə olundu.
Hinduşka yumurtasının ağı ən çox zəruri və tam amin turşularını sahib oldu. Qlutamik turşu isə bütün növ quş yumurtalarında ən çox yayılmış olan idi.
Araşdırmanın nəticəsi olaraq, alimlər ördək və qaz yumurtaları arasındakı, həmçinin toyuq, bildirçin və hinduşka yumurtalarının ağları arasındakı amin turşuları tərkibinin oxşarlığını müəyyənləşdirdilər.
Odur ki, qida rasionumuzda sadəcə toyuq yumurtasına üstünlük verməli deyilik. Digər ev quşlarının yumurtaları da ən az toyuq yumurtası qədər faydalıdır.