Küncütün xüsusiyyətlərini bilirdiniz mi?

Küncütün harda bitdiğini bilirdiniz mi?

Asiya və Afrikanın qədim bitkisi olan küncütü indi Hindistan, Çin, Birma, Pakistan, Koreya, Yaponiya, Əfqanıstan və Meksikada da əkib becərirlər. Postsovet ölkələrindən Özbəkistanda, Türkmənistanda və Tacikistanda çoxlu küncüt əkirdilər.

küncütün xüsusiyyətləri

Küncütün xüsusiyyətləri

Küncütün uzun yarpaq saplaqları olur, çiçəkləri bir növ zınqırovu xatırladır, öz-özünə tozlanan bitkidir. Meyvəsi 4 və 8 üzlü qutudan ibarətdir, hər bitkidə 100-150 qutu olur. Yetişəndə qutu aralanır və hər qutuda 70-80 toxum olur. Xırda toxumlar yastı, ağ, boz, qonur və qara rəngli olur. Min ədədinin kütləsi 3-5 qram arasında dəyişir.
Qabığı təmizlənəndən sonra halva hazırlanır, toxumlarından isə konfet və Şərq şirniyyatları.

Küncüt hansı vitaminlərlə zəngindir?

küncütün xüsusiyyətləriYağenerji dəyəri çox yüksək olan küncüt protein, kalsium, maqnezium, natrium, minerallarB vitamini ilə zəngindir, xərçəngyaşlanma əleyhinə təsir göstərir.
Küncüt həzmi asanlaşdırır, immuniteti möhkəmləndirir, qanazlığını, qəbizliyiböyrək iltihabını aradan qaldırır, ishalın qarşısını alır, beyin fəaliyyətini nizamlayır, yüksək təzyiqi aşağı salır, göbələk xəstəliklərinin qarşısını alır, sümük əriməsinin qarşısını alır, revmatizm ağrılarını aradan qaldırır.

agroexpert_az-sudun-eveziÇiy küncüt südü zəngin vitaminmineral qaynağı olduğuna görə orqanizm üçün çox faydalıdır.
Badam südü kimi küncüt südü inək südünü əvəz edir. Gün ərzində 1 finçan küncüt südü içmək məsləhətdir. O kalsium ehtiyacı olanlara yaxşı təsir edir.

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

error: Content is protected !!
Яндекс.Метрика
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /hostimul/puwlzqda/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /hostimul/puwlzqda/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107