Şəkərin səbəbləri və mübarizə yolları
Şəkərin səbəbləri və mübarizə yolları
Şəkər xəsdəliyinin müalicəsinin ənənəvi metodlarından söhbət açmadan əvvəl bu xəstəliyin növlərini və başlanğıc səbəblərini araşdıraq.
1. növü insulin çatışmazlığı ilə bağlıdır. Bu hallar insanların 10-15% hissəsində olur. Sintez olunan hormonunun miqdarı qlükoza həcmini həzm etmir və qan şəkərinin səviyyəsi yüksəlir. Bu tip diabetlə insulin müalicəsi hər zaman tələb olunur.
2. növü insan bədənində həddindən artıq istehsal olunmuş insulinlə əlaqələndirilir. Bəzən normaldan yüksək olur. Bu halda insulin nadir hallarda istifadə olunur – yalnız ağır hallarda, dərmanlar kömək etmədikdə.
3. növü həkimlər fərqli adlandıraraq ona “gizli şəkərli diabet” deyirlər. Xüsusi bir analiz ilə yoxlanılır. Adətən, bu piylənmə, irsi və 4 kq-dan daha yüksək çəki ilə doğulan uşaqlarda olur.
Diabetin səbəbləri:
– Stresslər, həyacan;
– Spirtli içkilərin istifadəsi;
– Səhv pəhriz və həyat tərzi.
Bütün bunları nəzərə alaraq, ən vacib məsələyə – pəhrizə keçirik və sizə şəkər xəstəliyi üçün pəhriz təqdim edirik.
Diabet üçün pəhriz:
Göbələk, tərəvəz şorbası və yağsız ət bulyonu;
Çovdar və buğda çörəyi;
Balıqların yağsız növlərini qaynadılmış şəklində;
Yağsız pendir, yağsız süd və süd məhsulları, yoğurtlar;
Həftədə 2 ədəd yumurtanın ağı;
Darı, arpa, qarğıdalı, yulaf və inci arpa;
Salat yarpaqları, balqabaq, xiyar, kabak və gül kələmi;
Tərəvəzləri suda bişmiş və ya bəzən sobada bişmiş halda;
Kartof karbohidrat normasında;
Şirin olmayan meyvə və giləmeyvə, məsələn: alma, greyfurt;
Jele, sorbitol və ya saxarin üzərində konfet və kompot;
Çay, təzə sıxılmış tərəvəz şirələri, mualicəvi bitki çayları.
Diabetdə qadağan olunan qidalar:
Yağlı ət bulyonu;
Bəzi növ ətlər – donuz, ördək, quzu, qaz, müxtəlif qurudulmuş məhsulları, kolbasa və donuzun piyi (salo);
Yağlı balıq növlərinin istifadəsi, konservləri, kürü;
Yağdan və xamırdan məhsullar, piroq, biskvit və peçenyelər;
Bütün növlü duzlu pendirlər, kəsmik və şirin pendirlər, istənilən yağ tərkibli krem, kərə yağı;
Ağ düyü, irmik və makaron məhsulları;
Duzlu və turşlu tərəvəz, noxud, lobya;
Çiyələk, üzüm, əncir, banan, iran xurması, şəkər, mürəbbə, konfet;
Tərkibində olan qlükozalı şirələr, şəkərli limonadlar, qazlı və spirtli içkilər.
İndi xalq təbabətinə keçirik. Biz sizə üç əsas resept təqdim edirik:
Acıqovuq və pıtraq otunun kökləri insulinə bənzər maddələrdən ibarətdir.
Doğranmış acıqovuq kökündən və pıtraq otundan iki çay qaşığı qədər götürün və üzərinə bir stəkanda su tökün, sonra 10-15 dəqiqə qaynadın və yarım saat dəmləndirin. Gündə 3 dəfə və bir qaşıq içmək lazımdır.
2. 1 stəkan isti su ilə bir qaşıq qoz yarpağını soyuyana qədər qoyun dəmlənsin və süzün. Gün ərzində yeməkdən sonra balaca qurtumla için.
Qozun ləpələrini (orta ölçülü 40 qozun) bir stəkan qaynar su tökün. Bir saat dəmləyin, soyudun və süzün. Yeməkdən yarım saat əvvəl gündə 3 dəfə çay qaşığı ilə qəbul edin.
3. Qaraqilənin yarpaqlarından müalicəvi şirə: Bir yemək qaşığı qaraqilənin yarpaqlarını 2 fincan qaynar suya əlavə edin və 4 dəqiqə qaynadın. Yeməkdən 15 dəqiqə əvvəl yarım fincan içmək lazımdır. Qaraqilənin meyvəsindən müalicəvi dərmanı hazırlamaq üsulu: 25 qram giləmeyvə 1 fincan suda 15 dəqiqə qaynadın və yeməkdən 10 dəqiqə əvvəl, gündə 2-3 dəfə və 2 yemək qaşığı istifadə edin.
Beləliklə, yuxarıda göstərilən proseslərin daha çox effektli olması üçün evdə hər səhər 10 dəqiqə idmana vaxt ayırıb hərəkət edin.
tewekkur edirem
Buyurun. Dəyməz.
Diabet xestelik sayilmir axi
Azeriçə Şəkər xəsdəliyi, həmi Diabet də deyilir.. Mən bunları araşdırıb oxumuşam.